Platile si incasarile in numerar efectuate de firme sau persoane fizice vor fi modificate

Platile si incasarile in numerar efectuate de firme sau persoane fizice vor fi limitate. Care va fi plafonul acceptat?

Camera Deputatilor a adoptat miercuri, prin vot final, proiectul de lege care limiteaza incasarile si platile in numerar efectuate de firme. In prealabil, Comisia pentru buget, finante si banci a aprobat un amendament prin care se introduce un plafon si pentru operatiunile intre persoane fizice. Actul a fost adoptat de ambele Camere ale Parlamentului, astfel ca noile reguli mai trebuie doar promulgate de presedintele tarii si publicate in Monitorul Oficial pentru a putea intra in vigoare.

Proiectul de lege referitor la stabilirea unor plafoane pentru tranzactiile in numerar efectuate de firme (care a trecut de Guvern in sedinta din 2 aprilie 2014 si de Senat in sedinta din 2 decembrie 2014) a fost aprobat miercuri de Camera Deputatilor, in calitate de Camera decizionala. Votul deputatilor vine in conditiile in care Comisia pentru buget, finante si banci a adoptat un raport de admitere a proiectului de act normativ, cu anumite amendamente.

Conform raportului Comisiei pentru buget, finante si banci (n.r. proiectul de act normativ, in forma adoptata de Camera Deputatilor, inca nu este disponibil), a fost introdus un plafon si pentru operatiunile intre persoane fizice.

Astfel, incasarile si platile in numerar intre persoanele fizice, altele decat operatiunile realizate prin intermediul institutiilor care presteaza servicii de plata autorizate de BNR sau autorizate in alt stat membru UE si notificate catre BNR, efectuate ca urmare a transferului dreptului de proprietate asupra unor bunuri sau drepturi, a prestarii de servicii, precum si cele reprezentand acordarea/restituirea de imprumuturi, se vor putea efectua intr-o limita zilnica de 50.000 de lei/tranzactie.

In acelasi timp, vor fi interzise incasarile si platile fragmentate in numerar pentru tranzactiile mai mari de 50.000 de lei, dar si fragmentarea unei tranzactii mai mari de 50.000 de lei.

Plafoanele pentru anumite operatiuni au fost extinse

Potrivit noilor reguli adoptate de parlamentari, fata de prevederile initiale aprobate de Guvern, operatiunile de incasari in numerar efectuate de firme, de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii, urmeaza sa se efectueze in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana. Initial, limita pentru aceste operatiuni era de 5.000 lei de la o persoana.

De asemenea, ar putea fi interzise incasarile fragmentate de la o persoana, pentru operatiunile de incasari in numerar mentionate anterior, cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu o valoare mai mare de 10.000 lei.

Atentie! Aceste prevederi nu se vor aplica in cazul livrarilor de bunuri si prestarilor de servicii care se vor efectua cu plata in rate, in conditiile in care intre firme si persoanele fizice sunt incheiate contracte de vanzare-cumpare cu plata in rate.

O alta noutate adusa de parlamentari se refera la operatiunile de plati in numerar efectuate de firme, catre persoane fizice, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari. Acestea s-ar putea efectua cu incadrarea in plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana. Anterior, plafonul era de 5.000 lei.

Proiectul de lege prevede o serie de limite pentru incasarile si platile efectuate intre firme si intre firme si persoane fizice. Totusi, exista si anumite operatiuni carora nu li se vor aplica respectivele plafoane, printre care se numara plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, plata in numerar a impozitelor si taxelor si retragerea de numerar de la banci pentru plata salariilor.

In plus, noile reguli ar urma sa se aplice si operatiunilor de incasari si plati in valuta efectuate pe teritoriul Romaniei.

Firmele vor putea efectua incasari si plati in limita a 5.000 lei/zi

Potrivit proiectului de lege, incasarile in numerar de la operatorii economici se vor realiza in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei de la o persoana, iar platile in numerar catre firme se vor efectua in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.

In ceea ce priveste platile din avansuri spre decontare, acestea urmeaza sa se realizeze in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.

Daca vor intra in vigoare, noile reglementari vor interzice incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 de lei in cazul magazinelor de tip cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv 10.000 de lei.

De asemenea, nu doar incasarile fragmentate vor fi interzise, ci si platile fragmentate. Mai exact, in proiectul de lege se mentioneaza ca nu vor fi permise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei, respectiv de 10.000 de lei, catre magazinele de tip cash and carry. Totusi, firmele vor putea achita facturile cu valori care depasesc plafonul de 5.000 lei catre furnizorii de bunuri si servicii, respectiv de 10.000 de lei catre magazinele de tip cash and carry, astfel: 5.000/10.000 de lei in numerar, suma care depaseste acest plafon putand fi achitata numai prin instrumente de plata fara numerar, se arata in documentul citat.

Ce se va intampla cu facturile stornate de pana la 5.000 lei?

Reglementarile aprobate de Parlament stabilesc ca pentru facturile stornate, aferente bunurilor returnate si/sau serviciilor care nu au fost prestate, cu valori mai mari de 5.000 lei, respectiv de 10.000 de lei in cazul magazinelor de tip cash and carry, restituirea sumelor aferente va putea fi efectuata astfel: 5.000 de lei, respectiv 10.000 de lei in numerar, sumele care depasesc aceste plafoane putand fi restituite prin instrumente de plata fara numerar.

In cazul returnarii de bunuri de catre persoanele fizice si respectiv, neprestarii de servicii catre persoanele fizice, restituirea sumelor aferente va fi efectuata in numerar in limita a 10.000 lei, sumele care depasesc acest plafon putand fi restituite numai prin instrumente de plata fara numerar. Prin exceptie, in cazul in care, la data restituirii, persoanele fizice vor declara pe popria raspundere ca nu mai detin cont bancar, restituirea se va face integral in numerar, indiferent de nivelul sumei care trebuie restituita.

Atentie! Nerespectarea plafoanelor stabilite pentru incasarile si platile in numerar se va sanctiona cu amenda de 10% din suma incasata/platita care depaseste plafonul stabilit pentru fiecare tip de operatiune, dar nu mai putin de 100 de lei.

Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se va efectua de catre organele Ministerului Finantelor, ale Agentiei Nationale de Administrare Fiscala si ale unitatilor sale subordonate.

Caror operatiuni nu li se vor aplica plafoanele in numerar?

Desi firmele vor trebui sa efectueze incasari si plati in numerar respectand anumite plafoane, totusi vor exista si o serie de operatiuni carora nu li se vor aplica aceste limite.

Conform proiectului de lege, limitarea plafoanelor in numerar NU se va aplica urmatoarelor operatiuni:

  • depunerea de numerar in conturile deschise la banci, inclusiv in automatele de incasari in numerar;
  • plata cheltuielilor de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute;
  • plata in numerar a impozitelor, taxelor, contributiilor, amenzilor si a altor obligatii datorate bugetului general consolidat al statului;
  • retragerea de numerar din conturi deschise la banci pentru plata salariilor si a altor drepturi de personal;
  • transferarea de sume prin intermediul institutiilor care presteaza servicii de plata autorizate de BNR sau autorizate in alt stat membru al Uniunii Europene si notificate catre BNR;
  • depunerea de numerar in automate ce functioneaza pe baza acceptatoarelor de bancnote sau monede.

Prevederile cuprinse in proiectul de act normativ nu se vor aplica contractelor incheiate anterior intrarii lor in vigoare.

De asemenea, limitarea platilor in numerar va fi extinsa si la alti operatori economici decat persoanele juridice, respectiv persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica.

Atentie! Dispozitiile tratate in acest material nu se aplica momentan. Pentru a se putea aplica, legea trebuie sa fie promulgata de presedintele tarii si publicata in Monitorul Oficial

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>